Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tankpezsgő, tradicionális pezsgő, frizzante, spumante - mindegyik habzóbor, de mindegyik más

Tankpezsgő, tradicionális pezsgő, frizzante, spumante - mindegyik habzóbor, de mindegyik más

Sokan elveszettnek érzik magukat a pezsgők világában. Ez nem is csoda, hiszen aki nem ismeri (és miért ismerné?) a készítéstechnológiát, az nem érti, hogy a polcon az egyik palack miért kerül 700 Ft-ba, a másik meg miért 17700-ba.

Íme egy kis gyorstalpaló

A habzóbor - azaz gyöngyözőbor, frizzante, spumante - a pezsgő egyszerűbb változata. Gyakran kerül forgalomba különféle fantázianeveken is. Ez a habkönnyű ital minden társaságban népszerű, hiszen nem más, mint egy friss, tiszta ízű, gyümölcsös bor szénsavval dúsítva. Ilyen a szupermuskotályos édes habzó Moscato d' Asti a Dezzanitól például.

Tankpezsgő (Méthode Charmat). Ez tulajdonképpen a leggyakoribb pezsgő. Nevét a gyártásához használt hatalmas acéltartályokról kapta. Ezekbe kész bor, cukor és borélesztő keverékét zárják, ami erjedésnek indul. A lezárt tartályokból az erjedés során keletkező szén-dioxid nem tud távozni, így szénsavként beépül a borba. Ez a legalacsonyabb minőségi kategória a pezsgők között, ami nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne vele, csak azt, hogy az ízvilága egyszerűbb. Merotto vagy a Sacchetto Prosecco a legjobb példa erre a kategóriára.

Méthode Transvasée (bocs, nem igazán van magyar neve). Úgy készül, mint a „tank” módszerrel gyártott, csak nem óriási tartályokban, hanem 1,5 l-es üvegekben. Lassabban készül el, ez emeli az árát, de a minőségét is: a buborékok aprók lesznek, finoman, lágyan szállnak fel a pohárban, és nem is illannak el olyan hamar, mint a tankpezsgőből. Az erjedés után a pezsgőt tovább érlelik, hogy íze harmonikusabb legyen, majd szűrik és a végleges, 0,75 l-es palackokba töltik. Kiváló ár-érték arány jellemzi, ilyen pl Magyarországon a Hungária márka.

Tradicionális pezsgő (Méthode Classique vagy Méthode Champenoise) a csúcskategória. Valódi kézműves termék, ami évszázados hagyományokat őriz. Ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyikben végül az asztalunkra kerül. Hosszú éveket tölt az érlelőpincében, ezalatt különleges, kifinomult ízek fejlődnek ki benne. Különlegesen finom szénsavtartalma olyan apró buborékokat ad, hogy a kortyot már-már krémesnek érezzük. Felejthetetlenné teszi az estét, csendes ünnepléshez, ínyenc ételekhez, elegáns alkalmakra feltétlenül tradicionális pezsgőt válasszon! Lehet Champagne, Crémant, Franciacorta, de pl az olaszok Metodo Classiconak hívják. Figyelem! Ha nincs feltüntetve a technológia a palackon, akkor szinte biztosan tankpezsgőt tartasz a kezében. A legszebb italok a Gimonnet család kezei közül kerülnek ki, ezek a Champagne-ok, de a Wolfberger Crémant vagy az Orsogna Petnat is egyedi ízvilágú palackos erjesztésű pezsgők

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

Tartalomhoz tartozó címkék: pezsgő