Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

8 jótanács ajándékba szánt bor vásárlásához

8 jótanács ajándékba szánt bor vásárlásához

Egy jó bor mindenképen Jolly Joker ajándék lehet a bor-fanatikus barátnak vagy egy "nehéz" rokonnak. Ám a megfelelő tétel kiválasztása sok esetben nem is olyan egyszerű, mint azt először gondolnánk. Erdetvédelmi jelölések, címkefeliratok, palackformák, étel-bor párosítások és szőlőfajták tengerében könnyen mellényúlhatunk. Összeszedtük a borvásárlás 8 alapfogását

1. Ne félj kérdezni!

A vinotékákban, szakboltokban, de akár a boros webshopokban is borhoz értő kollégák csücsülnek. Nem szégyen tőlük kérdezni, sőt! örülni fognak, ha segíthetnek! Tisztában vannak a fajtákkal, az évjáratokkal, a területekkel, az olasz vagy épp a francia borvidékekkel, hogy mit tud egy syrah vagy épp egy grillo. Sőt akár az étel-bor párosításokkal is. Ne feledd, hogy olyan bort fognak ajánlani, ami leginkább megfelel a kritériumaidnak, hiszen azt akarják, hogy visszajöjj. Ez egy szakma, olyan, mint a szülész vagy a vasútépítő mérnök. Miért várná el bárki is tőled, hogy érts a borokhoz, ha nem ez a szakmád?!

2. Márkatorzítás

Ne higyj a márkának! Legalábbis ne vakon. Válassz nyugodtan kevéssé ismert borvidékekről pl Abruzzoból, Pugliából, Elzászból vagy nevesincs pincészetektől, és még akár marad annyi pénzed, hogy magadnak is vegyél egy palackkal. Nem biztos, hogy egy cabernet Bordeaux-ból jobb, mint ugyanez a fajta Languedoc-ból...

3. Nézz utána!

Ha mindenképpen egyedül szeretnél dönteni, akkor olvass egy kicsit. Ma már számtalan blogon, magazinban találhatsz értékeléseket, ezek a legtöbb esetben megbízhatók, pártatlanok. A gagyikat a szakma előbb-utóbb kitaszítja magából. Ha nincs időd üzletben vásárolni, akkor válassz olyan webshop kínálatából, amelyik tényleg ad a borleírásra. Vannak olyanok, akik kisebb történeteket írnak le a borról, nos, ők biztosan autentikusak és szeretik azt, amit el akarnak adni.

4. Nem a címke számít

Soha, de soha ne dönts a címke kinézete alapján! A design nagyon fontos a bor esetében is, hiszen amikor megveszel egy palack bort, tulajdonképpen élményt vásárolsz. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a borász nem költ annyit a marketingre, nincs elég forrása rá, esetleg ideje nem engedi vagy épp nem tartja nagyon fontosnak. A szép címke mögött ugyanúgy lehet semmitmondó minőség és fordítva. Nálunk erre talán a legjobb példa a Bellevue pincészet Sauvignon blanc-ja: elképesztő minőség egy kissé maradi címke alatt.

5. Ki az, akit megajándékoznál?

Szánj pár percet arra a személyre, akinek a bort vennéd. Idézd fel, hogy mit szeret enni vagy éppen főzni, mesélt-e olyan helyről, ahol nyaralni volt és nagyon tetszett neki, netán van-e kedvenc borászata vagy borvidéke. Személyesebb lesz az ajándék, ha személyes intuíciók alapján vásárolsz.

6. Felejtsd el a hipermarket akciókat!

Az esetek nagy százalékában azért áraznak le egy-egy bort, mert az a hibás tárolás következtében tönkrement, beragadtak vele, elfekvő volt a pincészeteknél, stb. Tény, hogy előfordulnak jó vételek, de szakértőnek, borismerőnek kell lenned, ahhoz, hogy ezekből tényleg profitálhass. Ajándékba ne vegyél akciós bort!

7. Soha ne vásárolj ár alapján!

Téves az a hozzállás, hogy a drágább jobb. Ez nem igaz. Órákig tudnánk sorolni olyan borvidékeket vagy épp termelőket, amelyek kevéssé ismertek, de óriási potenciál van bennük, remek borokat készítenek és egyáltalán nem drágák. Ne felejtsd el, hogy a borok árát a márka, a felhasznált csomagolási anyagok minősége, a szállítmányozás, a helyi adók is növelhetik. Hidd el, nem feltétlenül fog a jobban örülni egy drágább bornak az általad megajándékozott.

8. A bor és az étel párosa

A bor az étellel dolgozik megfelelően, némi túlzással egymás nélkül nem élhetnek. Fontold meg, hogy a bor mellé valami ételpárost is adsz, ilyen lehet a Sauvignon blanc mellé a kecskesajt vagy a Nero d' Avola mellé az érett prémium sonka vagy a Champagne mellé a kaviár....

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

Tartalomhoz tartozó címkék: vásárlás