Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Domaine Gayda és Exupéry

Domaine Gayda és Exupéry
Fiatalos, laza stílusban, fittyet hányva a francia konvenciókra, sőt olykor a szabályokra is, tájidegen fajtákból, egy történelmileg igen fontos helyszínen készít bort a Gayda pincészet innovatív, fiatal csapata.

A Domaine Gayda (gajda) birtoka 1794-ben épült postahivatalként és fogadóként, valamint itt tudták lecserélni a lovaikat azok a postakocsik, melyek Toulouse és Montpellier közötti országúton akkoriban közlekedtek. A hely érdekessége, hogy egy hatalmas, több száz éves fenyőfa állt a birtok központjában, a domb tetején, melyet mind az első, mind a második világháború alatt a fegyvertelen postai repülőgépek egyfajta navigációs pontként használtak a szomszédos Carcasonne repülőtér megközelítéséhez. A legenda szerint Antoine de Saint-Exupéry rendszeresen repült itt, amikor észak-afrikai szolgálatát teljesítette. Sajnos a fa a 60-as években elpusztult és helyére a jelenleg is álló birtokközpont épületét húzták fel. Emlékét a Gayda borok címkéjén idézik fel egy kicsiny fenyőfa ábrázolás, illetve "Flying Solo" néven egy egész brandet szenteltek ennek a történetnek. A ma is létező kiszolgáló épületek felújításuk után étteremként és exkluzív szálláshelyként funkcionálnak.

A 2004-ben létrehozott pincészetet két angol, de már évtizedek óta Franciaországban élő üzletember, Tim Ford és Anthony Record jegyzi, akikhez a borász Vincent Chansault és a kereskedelmi igazgató, David Chardron húszas éveikben csatlakoztak. Az alapítás óta a csapat e 4 pillére változatlan. Kicsi, szenvedélyes és minőségvezérelt csapat az övék, amely boraival a világ négy kontinensén jelen van már, így elég magas célokat ér el ahhoz, hogy ez jelentse számukra a kihívást mindenben, amit csinálnak. "Büszkék vagyunk, hogy értéket teremtünk minden borunkban, igyekszünk felülmúlni vásárlóink elvárásait. Őszinte borok, érthető borok, nagy értékű borok, melyek mindegyike szenvedéllyel készül, tükrözve kik is vagyunk valójában."

Miközben törekszenek a helyi fajták, pl a Syrah vagy a Macabeo értékeinek bemutatására, azaz az ültetvények szilárdan a "terroirokban" gyökereznek, addig olyan más tájakról ismert és elsőre meghökkentőnek tűnő típusokkal is fogalalkoznak, mint a Cabernet franc, a Chenin blanc, vagy a Viognier. Ezeket az alapvetően hűvösebb klímát kedvelő fajtákat a Limoux városa körüli dűlőkbe telepítették, ahol a Pireneusok felől érkező hűvös légtömegek ideális feltételeket biztosítanak az éréshez. Magát a pincészetet, a technológiát az innováció hajtja, a legkorszerűbb berendezésekbe, a legjobb minőségű felszerelésekbe történő befektetések biztosítják, hogy a borkészítés és az érlelés kéz a kézben járjon.

Ültetvényeik több helyszínen helyezkednek el szerte a Languedoc-Roussillon borvidéken, alapvetően organikus művelés alatt állnak, vannak, melyek átállási stádiumban vannak (ebben az esetben nem lehet a címkén jelölni) és vannak olyan területek, amelyek már deklaráltan organikusak. Sokféleségük megjelenik az egyes borokban is, az alapkőzet különbözősége, azaz a mészkő-, a homokkő-, a gránit- vagy a palatalajok parcellaválasztéka igazi egyediséget biztosít.

A dűlők négy fő alrégióban találhatók:

DOMAINE GAYDA

 • GPS: 43°07’13.4″N 2°09’47.6″E
 • Tengerszint feletti magasság: 200m
 • Talaj: meszes homokkő
 • Fajták: Syrah, Cabernet Franc, Chenin, Sauvignon, Viognier
 • Tájolás: dél, délnyugat

LA LIVINIÈRE

 • GPS: 43°20’04.8″N 2°37’29.6″E
 • Tengerszint feletti magasság: 200-260 m
 • Talaj: mészkő
 • Fajták: Syrah, Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Carignan (Rouge), Viognier
 • Tájolás: dél, délnyugat

COL DE LA DONA

 • GPS: 42°43’29.6″N 2°44’16.3″E
 • Tengerszint feletti magasság: 160m
 • Talaj: agyagpala
 • Fajták: Syrah, Grenache
 • Tájolás: dél

LATOUR DE FRANCE

 • GPS: 42°45’03.9″N 2°38’02.1″E
 • Tengerszint feletti magasság: 280m
 • Talaj: Gneisz
 • Fajták: Syrah, Grenache, Carignan
 • Tájolás: délnyugat

A manapság mumusnak számító kén (szulfit) felhasználás csökkentésére precíz hűtőrendszert telepítettek, a borok érlelésére a tölgyfahordó melett beton tartályokat, terrakottát és agyagot is használnak.

Borok

A Flying Solo merészség egy palackban, hiszen hátat fordítva a nemzetközi szőlőfajtáknak helyet a Languedoc-ban elterjedt Grenache-nak, e mediterrán szőlőfajtának, mely a szortimentet struktúrálja Syrah-val, Viognier-val és Cinsault-val karöltve. A címke világa tiszteleg a légiposta úttörői előtt, akik az 1920-as években minden veszélyt leküzdve, életük kockáztatásával vállalták a postai küldemények kézbesítését.

A Figure Libre branddel az alkotás és a véleménynyilvánítás szabadságát szeretnék kifejezni, hiszen szemben állva a szigorú francia szabályokkal Cabernet franc-t, egy Loire-völgyből érkezett fajtát telepítettek el Dél-Franciaországban. Tették ezt azért, mert úgy gondolták, hogy ez a fajta új erényeket vonultathat fel a hűvös klímájú Limoux település környékén található dűlőkben.

A Collection borsor pedig négy helyi alapfajta, a Syrah, a Grenache, a Chardonnay és a Viognier fajtajellegeit szeretné bemutatni a dél-francia Languedoc borvidék lencséjén keresztül, tisztán, sallangmentesen. Mérnöki pontossággal rajzolt, csalódásmentes borok ezek.


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

Tartalomhoz tartozó címkék: bio Gayda Languedoc vásárlás