Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hegyek és tenger között, ködben született borok birodalma: Piemont

Hegyek és tenger között, ködben született borok birodalma: Piemont

Piemont legkevésbé illik bele az Olaszországról alkotott képbe, ha egyáltalán lehet ilyet mondani. Elhelyezkedése, éghajlata, történelmi múltja okán sokkal inkább a nyugat-európai konvenciókhoz áll közelebb, mint a mediterrán lendülethez. A vidék egyik legjobb ár-értk arányú bora a Barbera fajtából készül, mely szintén inkább "franciás", mint "olaszos".


  Azt tapasztaljuk, hogy az átlag hazai borfogyasztó perifériájából Piemonte és a régióban készített borok némileg kiesnek. Minket ennek ellenére lenyűgöznek ezek az italok a maguk hűvös, decens és rusztikus eleganciájukkal, egyedi habitusukkal, légiességükkel, épp ezért minden alkalmat megragadunk egy kis ismeretterjesztésre.

Piemont borvidék

Piemonte, vagy magyar szóhasználatban Piemont Olaszország legészakibb borvidéke. Itália legjobb vörösborainak listájában kiemelt szerepet kapnak a borvidék Barolo és Barbaresco borai, melyeket Nebbiolo szőlőből készítenek, de meghatározóak még a Dolcetto és a Barbera fajták is a borkészítésben. A régióban közel 50 eredetvédett bor található, amely egészen egyedülálló Olaszország borvidékei között, a borászatok pedig csak magas minőségben gondolkodnak és természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a helyi szőlőfajtákra.

Barbera szőlőfajta

Minden bizonnyal a piemonti régió egyik legszerethetőbb szőlőfajtája a Barbera és a belőle készített két nagyon izgalmas vörösbor a Barbera d’ Asti (barbéra daszti’) és a Nizza. A Barbera szőlőről úgy tartják, hogy az olaszországi Piemont középső részén fekvő Monferrato dombjairól származik, és már a tizenharmadik században ismert volt. A piemonti borkészítés első írásos bizonyítékát Nizza Monferrato városháza őrzi, mely a XVII. századból származik. A bor hivatalosan 1798-ban került be a piemonti vörösborok közé, amikor is Giuseppe Nuvolone-Pergamo, a Società Agraria di Torino (Torinói Mezőgazdasági Társaság) Scandaluzza grófja készítette róla az első ampelográfiát.

 A Barbera gyorsan elterjedt a 19. és 20. században, mára pedig Piemont egyik legfőbb kék szőlőfajtája lett. Fogyasztói szempontból fontos megegyezni, hogy a régió másik emblematikus szőlőfajtájával, a Nebbioloval és az abból készült kiemelkedő - rendkívül rusztikus stílusú és tanninban bővelkedő - Barolo borokkal ellentétben a Barbera vörösborok inkább a gyümölcsösséget és ha lehet ilyet mondani Piemonte női oldalát képviselik a régió borkínálatában.

A Barbera d’Asti a piemonti vörösborok talán legkönnyebben érthető és kedvelhető stílusa. A termőterületek Asti (67 kis település) és Alexandria (51 település) tartomány dombos területein helyezkednek el és Barbera d’Asti borok kizárólag az itt termesztett szőlőkből készíthetők. A Barbera d'Astit 1970-ben DOC státusszal akkreditálták, majd 2008-ban az olasz eredetvédelmi rendszer legmagasabb besorolási kategóriája, a DOCG státusz követte. A DOCG szabályok értelmében minimum 90%-ban Barbera szőlőt kell a borok készítéséhez felhasználni, a fennmaradó rész a helyi Freisa, Grignolino vagy Dolcetto szőlőből is pótolható. A bort közvetlenül a szüretet követő március 1-je után kell forgalomba hozni, és az alkoholtartalomnak el kell érnie a minimum 11,5%-os értéket. 2000 óta készíthető a Barbera d'Asti Superiore kategória is, amelyhez a bor alkoholtartalmának legalább 12,5 térfogatszázaléknak kell lennie és legalább 14 hónapig kell érlelni a bort, ebből 6 hónapig tölgyfa vagy gesztenyefa hordóban kell tárolni. Sok kiváló borászat kis tölgyfa barrique-okban finomítja a Barbera vörösborait, hogy kerekebb ízt kapjanak. A Superiore kategória a következő alzónákkal rendelkezik, melyeket a címkén is megjelenítenek: Nizza, Tinella vagy Colli Astiani (Asti). Ezek a borok hosszabb érlelési potenciállal rendelkeznek, ami akár tíz és húsz év közötti is lehet, így ha ezzel a céllal vásárolunk bort a régióból, akkor érdemes ezt a kategóriát keresni és a borokat bátran el lehet fektetni a gyűjteménybe hosszú évekig.

Nizza DOCG

A Nizza Olaszország legfiatalabb DOCG besorolása, 2014-ben került be az Asti Barbera portfóliójába és 2016-ban kapta meg a kiemelkedő DOCG minősítést. Ezzel gyakorlatilag elismerték a területben rejlő potenciált és a Piemonte régió legmagasabb presztízsű terroirjai közé emelték.

A Nizza borok készítési szabályai előírják, hogy 100%-ban Barbera szőlőt kell használni, hektáronként legfeljebb 7 tonna lehet a terméshozam és minimum 18 hónapos érlelést kell kapniuk a boroknak, amiből minimum 6 hónapot tölgyfahordóban kell eltölteniük. A minimális alkoholtartalomnak előírás szerint 13% kell lennie vagy 13,5%, ha kizárólag egy dűlőben termesztett szőlőből készíthetik. A Nizza borok a Barbera d’Asti könnyed,és játékos gyümölcsössége mellett már hozzák a hordós fűszerességet, az érleltebb jegyeket és tanninban is gazdagabbak, de a Barbera fajta nőies bája végig ott marad a háttérben.

Dezzani borászat

A Borkorzó választékában a Dezzani borászat boraiból érdemes szemezgetni, ha a fenti stílusok után érdeklődünk. A Dezzani borászat a piemonti Astiban, Cocconatoban található. Három generációra nyúlik vissza egészen 1934-ig, amikor Luigi Dezzani megalapította a családi vállalkozást. Fia, Romolo és unokái Luigi Jr., Franca és Giovanni az ő nyomdokaiba léptek, a Dezzanit a ma ismert dinamikus és modern pincészetté varázsolták, Luigi Jr. lett a fő borász, ő irányítja a termelést. 2009-ben a Rocca, egy 5 generációs bortermelő család lett a fő részvényes és Marco Rocca lett az elnök. A Dezzani a Langhe-Roero és Monferrato szőlőültetvényeiről szüreteli a szőlőt, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik és amely Olaszország egyik legfontosabb bortermelő területe. Számos boruk magas nemzetközi szakmai  értékelésekkel és aranyérmekkel rendelkezik.

Ajánlott borok:

Dezzani: Barbera D’Asti Superiore „La Luna”

Dezzani: Barbera D’Asti Superiore „80 Anni”

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Piemont vásárlás