Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyár és a bor

Nyár és a bor

Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele. A száraz ismeretterjesztés előtt lássunk egy pár nyári boros tippet: 

Frissesség

Ahogy a limonádét is mindenki másként szereti, úgy a borok kapcsán is eltér az ízlésünk. Akik a limonádét szinte csak citromlével isszák, azoknak érdemes a borok közül is a savgazdagabb verziókat keresni. Ilyenek lehetnek pl. a Sauvignon blanc, a Vermentino vagy egy jó, tradicionális, palackban erjesztett pezsgő.

Ha a limonádénkban jobban törekszünk a cukor és a citrom kiegyensúlyozására, valószínűleg a borok kapcsán is a lágyabb savérzetet részesítjük előnyben. Ebben az esetben is széles kínálatból választhatunk. Az illatos szőlőfajták, illetve ezek házasításai jó alternatívák, ilyen lehet a Zibibbo, a Malvasia, a Falanghina, vagy a Grillo. Sokan az ellenkezőjét gondolják, de a Pinot Grigio-ra (Szürkebarát) sem jellemző a kiugró savkészlet.

 

Fröccs

Még a borászok körében is az egyik legnépszerűbb nyári borfogyasztási módnak számít a fröccs. Persze mindenkinél eltér, hogy ki miből készíti, mondhatjuk, hogy ahány ház annyi szokás, így mi is bátran bízzuk magunkat a saját ízlésünkre. A fröccs ideális esetben pont azáltal frissít, hogy a savai üdék, az aromái visszafogottak, jó értelemben véve akár szikárnak is mondhatók. Persze van aki pont az ellenkezőjét kedveli, szerintük a jó fröccs illatos, olykor szinte parfümös, de savakban kisebb lendületű.

Ha azonban inkább valami gyümölcsösre vágyunk, csináljunk rozéból fröccsöt. Ez nem egy ősi italtípus – ahogy maga a rozé műfaja, úgy a rozéfröccs divatja is a modern borkészítéssel született meg. A könnyed, alacsony alkoholtartalmú, de piros bogyós gyümölcsöket megidéző rozék pedig ugyanúgy jól eshetnek egy forró nyári délutánon.

 

Nyáron vörösbort?

Vannak olyan sztereotípiák, melyeket nehéz legyűrni. Ilyen például, hogy halhoz kizárólag fehérbort szabad fogyasztani, míg steakhez és nehezebb ételekhez kizárólag vöröset. Ugyanilyen teória az is, hogy nyáron inkább könnyebbnek ható, légies borokat kellene választanunk, – például fehéret vagy rozét, esetleg habzóbort. Ez a tézis azonban – akárcsak az ételek hagyományos módon való párosítása bizonyos borfajtákkal – megdőlni látszik.

Van azonban néhány alapszabály, amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ha borozni támad kedvünk. Az első és legfontosabb a nyári vörösbor fogyasztás kapcsán a megfelelő vörösbor kiválasztása – nem mindegy ugyanis, hogy pontosan melyik vörösbor mellett tesszük le a voksunkat. Egy testes bikavér vagy zweigelt például tényleg nem a legkézenfekvőbb választás a kánikula idején, azonban egy megfelelő hőfokra (általában 16 Celsius) hűtött Pinot noir, Chianti, Barbera vagy Valpolicella olyan élményt nyújthat, amelyre nem is gondolnánk.

Ahogy az sem mindegy, hogy melyik vörösbort hűtjük be az esti vacsorához. Egy testes, magas tannin- és alkoholtartalmú vörös – például egy Cabernet Sauvignon – kifejezetten fémes, száraz érzetet kelt majd a szánkban, ha kedvünk támadna jó alaposan behűteni. Nem valószínű, hogy erre az élményre vágynánk. Hasonló a helyzet egy Syrah esetében is: a nem illő hőfok a földes, fűszeres ízjegyek irányába tolja el az összhatást, mely szintén nem túl előnyös. Viszont ugyanezek a fajták, ha nem túl bonyolultak, maximum közepes testtel, lendületes savakkal, alacsonyabb tanninnal rendelkeznek, rögtön alkalmasak lesznek arra, hogy 14-16 Celsius fokon (is) nagy élményt nyújtsanak. Érdemes a hűtés technológiáján is elgondolkodnunk. Nem feltétlenül szükséges ugyanis napokig a hűtőben tárolnunk a felbontásra szánt pinot noir palackunkat. Jó választás lehet egy jégvödör vagy egy fél óra a mélyhűtőben felbontás előtt.

Választhatunk olyan ételeket az esti menühöz, melyeket különösen jól párosíthatunk könnyebb vörösborokkal. Ilyen például a tonhal steak vagy a szűzérme friss kevert salátával, zöldségkörettel. Az olasz gasztronómia szerelmesei készíthetnek sajt- vagy sonkatálat, amelyhez szintén jó választás egy könnyű vörösbor. Ahogy azt a fentiekben is kifejtettük, rendkívül fontos, hogy megfelelő legyen a hőfok, másképp egy, szobahőmérsékleten tartott – amely nyáron akár a 30 Celsius fokot is meghaladhatja – vörösbor igazán kellemetlen élményt nyújthat.

A nyári vörösborozásnak tehát semmi akadálya abban az esetben, ha betartunk néhány alapszabályt – például, hogy megfelelő ételek társaságában, megfelelő hőfokon szervírozzuk kedvencünket.

 

A jelszó: Hidratálj!

Borfogyasztástól függetlenül a nyári időszakban kiemelkedően fontos, hogy gondoskodjunk vízháztartásunk egyensúlyáról, erre pedig néhány pohár bor elfogyasztása után még nagyobb szükség van. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, mindig figyeljünk arra, hogy a bor mellett teli vizeskancsó is legyen az asztalon, amiből sűrűn töltögessünk.

 

Az alkohol hatásai a nyári melegben

Az alkohol – már minimális mennyiségben fogyasztva is – hatást gyakorol a testhőmérsékletünket ellenőrző folyamatokra. Tehát ha bort iszunk, biztosan nem lesz képes a szervezetünk megtartani ugyanazt a testhőmérsékletet, amelyet anélkül biztosítana számunkra. Éppen ezért szükséges „segítenünk neki”, hogy ez a folyamat minél kisebb terheléssel járjon számára. Így „cserébe” a közérzetünk jó marad, és az egészségünkre is vigyázunk. De mi is történik a szervezetünkkel, amikor melegben bort fogyasztunk? Ismerjük meg a működését, hogy mi is együtt tudjunk működni vele!

Szervezetünk mindig arra törekszik, hogy mint egy kis termosztát, a normális, vagyis a 37 Celsius fok körüli hőmérsékletet szabályozza be. Nagy melegben, tűző napon, de akár egy fülledt levegőjű helyiségben is testünk hőfoka elindul felfelé, ezért a szervezetünk azonnal „kapcsol”, és hűteni kezd. Ezt csak úgy tudja elérni, hogy bőrereinket kitágítja, fokozódik a véráramlás, és megindul a verejtékezés. Ezért is izzadunk nyári melegben többet, hiszen ez a folyamat biztosítja testünk hűtését. Mivel az izzadással vizet veszítünk a szervezetünkből, nagyon fontos azt folyamatosan pótolni, tehát szervezetünket belsőleg hidratálni.

Amikor alkoholtartalmú italt fogyasztunk, a fenti folyamatok felgyorsulnak, hiszen az alkohol vízhajtó hatású. Ezt az úgynevezett antidiuretikus hormon (ADH) csökkenése okozza, mely az alkoholfogyasztás során következik be, hiszen az alkohol gátolja az ADH termelését. Ettől a folyamattól – mivel az ADH feladata, hogy a vesében a vízvisszatartást fokozza – több folyadék távozik a szervezetünkből, mint alkoholfogyasztás nélkül. Ráadásul ilyenkor nemcsak vizet veszítünk, hanem azzal együtt fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ezenkívül a dehidratáció, vagyis szervezetünk vízhiányos állapota melegben csökkenti a szervezet azon képességét is, hogy megfelelően izzadjon, tehát hűtse magát.

Mivel az alkohol nemcsak a dehidratációs folyamatokat indítja el a szervezetünkben, hanem egy bizonyos mennyiségtől már tompítja az érzékelést is, előfordulhat, hogy ha a kelleténél többet fogyasztunk, a tűző napon vagy a túl magas hőmérsékleten tartózkodva megfeledkezünk a további folyadékbevitelről – hiába jelez szervezetünk. Ha ugyanis nem pótoljuk a megnövekedett mennyiségben elveszített vizet, szervezetünk először szomjúságérzettel, szájszárazsággal figyelmeztet, a későbbiekben pedig akár a vércukorszint esésével, fejfájással, rosszullétekkel is reagálhat.

Ha azonban betartjuk a szabályokat, nem kell a fentiektől tartanunk. Nagy melegben is bátran borozhatunk vagy fröccsözhetünk, de mindenképpen segítsünk szervezetünknek, és már a borfogyasztás előtt figyeljünk oda folyadékháztartásunkra, vagyis a nap folyamán fogyasszunk megfelelő mennyiségű vizet, illetve ne feledkezzünk meg róla borozás közben sem. Azzal is segíthetünk, ha szervezetünket nem terheljük túl nehéz ételekkel. Ezért is megfelelő választás nyári melegben például egy könnyedebbre hangolt vagy éppen egy kicsit jobban „felturbózott” saláta, megfelelő borral kísérve.

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.